ВСП «Козелецький
фаховий коледж ветеринарної медицини
Білоцерківського
національного аграрного університету»
Інструкційно-технологічна картка
для проведення практичного заняття № 13
Навчальна дисципліна: Хірургія ветеринарної медицини
Тема: Кастрація свинок.
Тривалість заняття: 90хв.
Мета заняття: Оволодіння прийомами й способами фіксації свинок; набуття практичних
навичок з техніки кастрації свинок через бічну черевну стінку (здухвину) і по
білій лінії.
Методи:
демонстрація, розповідь, пояснення.
Зміст і послідовність виконання завдання:
1. Ознайомитись з підготовкою тварин до кастрації.
2.
Описати знеболювання
тварин і описати його.
3.
Описати техніку
операції свинок.
3.1.
кастрація через
ліву здухвину.
3.2.
кастрація по
білій лінії.
4.
Зробити висновок.
5. Звіт оформити в зошиті для практичних робіт.
Хід виконання:
1. Підготовка тварин до операції.
Економічне значення кастрації полягає в
тому, що вона, зумовлюючи значні зміни в організмі, дає можливість у відносно
короткий строк відчутно збільшити приріст живої маси тварин при їх відгодівлі й
отримати на 20 - ЗО кг більше м'яса й жиру порівняно з некастрованими тваринами
такого самого віку; строк відгодівлі кастрованих свинок скорочується на 15 — 30
днів, а витрата кормів за період відгодівлі — на 10 - 12 %.
Найефективнішою є відгодівля при оваріектомії свинок у
віці 4 — 8 міс.
Підготовка до операції і фіксація тварин. Намічених
для кастрації свинок за 5 - 6 днів до операції виділяють в окремі станки для
«звикання». За добу до операції свинок миють, оглядають і вимірюють температуру
тіла.
Не підлягають кастрації хворі, виснажені, дуже ожирілі
й поросні свинки, а також свинки в стані тічки. Перед операцією тварин тримають
на голодній дієті впродовж 18-24 год.
Свинок закріплюють у вертикальному положенні з трохи
піднятим задом так, щоб вісь хребта була під кутом 45 - 80° до поверхні
підлоги. В такому положенні тварини кишки зміщуються в бік діафрагми, завдяки
чому легше знаходити й видаляти яєчники. Крім того, свинки, перебуваючи в
напіввертикальному положенні вниз головою, спокійніші й менше верещать.
Для фіксації свинок рекомендовано кілька видів
операційних столів. Найзручнішим є стіл Никифорова.
Для місцевого знеболювання застосовують інфільтраційну
анестезію, інфільтрують тканини черевної стінки 0,25 - 0,5 % розчином
новокаїну. У великих свинок операцію роблять під наркозом.
Як наркотичні засоби використовують тіопентал-натрій у
дозі 1 мл 5 % розчину на 4 —
3.1.
Кастрація через ліву здухвину.
Запропоновано кілька оперативних доступів до яєчників.
Проте найраціональнішим є вертикальне розрізування черевної стінки в правій
здухвині, на 2 -
Черевастим скальпелем розтинають прямолінійно шкіру,
підшкірну клітковину, поверхневу й жовті фасції, а м'язи черевної стінки
роз'єднують за напрямом їхніх волокон держаком скальпеля або вказівним пальцем.
Потім захоплюють очеревину пінцетом, підтягують її в рану і розрізують
ножицями.
Через операційну рану в черевну порожнину вводять
вказівний і середній пальці лівої руки і захоплюють ними правий яєчник,
витягують його назовні через рану і видаляють. Дуже зручно видаляти яєчники
емаскулятором Ники- форова.
Якщо емаскулятора немає, яєчники можна відкручувати (у свинок 4 — 5- місячного віку) між двома пінцетами, накладеними на яєчникову зв'язку; у тварин старшого віку перед видаленням яєчника на його зв'язку біля кінця рога матки накладають лігатуру і зав'язують морським вузлом, після чого яєчник підрізують ножицями або скальпелем. Лівий яєчник видаляють таким самим способом, як і правий.
Операцію завершують накладанням двох рядів
вузлових швів: перший — на м'язи та очеревину, другий — на шкіру. При невеликих
розрізах можна обмежитись накладанням вузлового шва тільки на шкіру. Рану
черевної стінки захищають ватно-колодійною пов'язкою або вкривають йодоформною
чи ксероформною маззю.
3.2. Кастрація по білій лінії.
Кастрацію по білій лінії застосовують у свинок віком
до 3 міс. При кастрації по білій лінії тварин фіксують у спинному положенні на
операційному столі, що мас вигляд корита, встановленого під кутом 45 - 60° до
поверхні столу. Розрізують черевну стінку на 4 -
На рану черевної стінки накладають два поверхи швів: перший — безперервний, або вузловий, на очеревину разом із сухожилковою пластинкою м'язів живота; другий — вузловий — на шкіру з підшкірною клітковиною.
Утримання тварин після операції. Оперованих свинок ізолюють від інших тварин по 5 — 10
голів в окремі станки, які попередньо вичищають, дезін- фікують і забезпечують
підстилкою.
Через 1-2 год після операції тварин слід напоїти, а
через 6-8 год їм дають бовтанку з висівок. На другий день тваринам згодовують
половину добового раціону, а з третього дня їх переводять на звичайну годівлю.
Свинок, кастрованих по білій лінії, переводять на повний раціон поступово — на
6 - 7-й день після операції.
За оперованими тваринами встановлюють ветеринарний
нагляд упродовж семи днів. Шви знімають на 7 - 9-ту добу після операції.
Ускладнення при кастрації свинок (кровотеча, перитоніт
і грижі) виникають рідко. Причинами їх є недотримання правил операції, огріхи в
утриманні й годівлі тварин, особливо в післяопераційний період.
Після закінчення практичної роботи студент повинен:
ЗНАТИ |
ВМІТИ |
1 .Техніку фіксації свинок при кастрації. 2.
Техніку
знеболення свинок при кастрації. 3.
Техніку
кастрації свинок через ліву здухвину і по білій лінії. |
1. Фіксувати тварин при кастрації. 2.
Проводити
знеболення свинок при кастрації. 3.
Проводити
кастрацію свинок через здухвину. 4.
Проводити
кастрацію свинок по білій лінії. |
Питання для самоконтролю:
1. Як готують свинок до кастрації?
2.
Для чого і як
каструють свинок?
3.
Утримання свинок
після кастрації.
Інструкційно-технологічна
картка розроблена викладачем Шарак Т.П.
Розглянуто на засіданні циклової
комісії професійної та практичної
підготовки
Немає коментарів:
Дописати коментар